Publicat pe

Cum se determină capacitatea unei baterii Li-ion?

Cum se determină capacitatea unei baterii Li-ion?


Bateriile litiu-ion sunt una dintre cele mai populare și căutate surse de energie, care sunt folosite aproape peste tot în prezent.
Există mai multe tipuri și formate de astfel de unități.

Formatele elementelor Li-ion sunt criptate în marcajele aplicate pe corpul produsului. Include cinci valori digitale, unde:
primele două cifre indică diametrul celulei (în mm);
următoarele două cifre sunt lungimea (în mm);
ultimul caracter definește forma bateriei.
Cele mai comune baterii litiu-ion sunt bateriile 18650.
În cele mai multe cazuri, unitățile Li-ion sunt cilindrice și conțin două contacte: „+” este situat la capătul bateriei cu o margine, iar „-” este situat pe partea laterală a unei zone plane sau în relief. De asemenea, se gasesc în vânzare articole cu contacte de lipit.
În funcție de compoziția chimică, astfel de baterii pot fi: litiu ion (Li-ion), litiu polimer (Li-Po) și litiu mangan (Li-Mn). Cele mai răspândite sunt bateriile cu o tensiune nominală de 3,7 V.
În ceea ce privește unul dintre principalii parametri ai bateriilor – capacitatea, acesta este de obicei indicat în mAh (mAh). Capacitatea unei baterii indică capacitatea acesteia de a stoca și returna energie. În consecință, cu cât această valoare este mai mare, cu atât bateria poate stoca și oferi mai multă energie.
Cunoscând informațiile despre capacitatea și curentul de descărcare, utilizatorii pot calcula cu mare precizie cât timp va fi alimentat gadgetul în uz, pe care este instalată bateria. De exemplu, o celulă de 3000 mAh furnizează 3000 mA pe oră.