Publicat pe

Baterii protejate versus baterii neprotejate

 

Celulele protejate, după cum sugerează și numele, au un mic circuit electronic integrat în ambalajul bateriei. Acesta este localizat la un capăt al bateriei și nu poate fi distins cu ochiul liber.

Acest circuit protejează bateria împotriva pericolelor precum încărcarea și descărcarea excesivă, scurtcircuitarea și temperaturile extreme. Acest lucru este destinat să protejeze dispozitivele pe care le utilizați și pentru a preveni deteriorarea cauzată de explozie sau de scurgere.

Multe baterii protejate au de asemenea o supapă care dezactivează permanent celula dacă presiunea devine prea mare în interiorul ei. Acest lucru se întâmplă în mod obișnuit atunci când bateriile se umflă, moment în care sunt mai susceptibile să se aprindă.

Bateriile neprotejate nu au aceste circuite, sunt mai ieftine și predispuse la probleme. Dacă alegeți o celulă neprotejată (și multe dintre cele mai bune celule sunt neprotejate), trebuie să aveți grijă deosebită când o utilizați.

Acordați o atenție deosebită evaluării descărcării (CDR) pentru a vă asigura că nu extrageți prea multă energie din celulă deoarece se poate supraîncălzi. De asemenea, trebuie să păstrați contactele acoperite, în mod ideal într-o carcasă din plastic. De asemenea, trebuie să vă asigurați că nu lăsați bateriile în încărcător prea mult timp.